Jaglanka z sosem orzechowym na dobry początek tygodnia

Jak dobrze zacząć kolejny październikowy tydzień? Z pewnością przy obecnej aurze sprawdzą się ciepłe, pożywne śniadania. Moją dzisiejszą propozycją jest jaglanka z konfiturą z czerwonych porzeczek, sosem orzechowym i gorzką czekoladą. Jeśli macie wszystkie składniki, sprawcie sobie jutro takie śniadanie 🙂

 

Jaglanka z orzechowym sosem na dobry początek tygodnia

Sos orzechowy (kilka porcji!):

– 3 łyżki masła orzechowego Primavika active
– 10 łyżek wrzątku
– 2 łyżki syropu z agawy
– 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
– 10 migdałów

Jaglanka

– 50g płatków jaglanych
– 200ml wrzątku
– 2 łyżeczki konfitury z czerwonych porzeczek
– kawałek dojrzałego banana
– 2 łyżki sosu orzechowego
– 1 łyżka preparowanej kaszy jaglanej
– ½ kostki gorzkiej czekolady

 

Masło orzechowe łączymy z wrzątkiem i mieszamy intensywnie do połączenia się składników. Dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Migdały siekamy drobno i prażymy na suchej patelni do zrumienienia się. Dodajemy do orzechowego sosu. Całość solimy i dokładnie mieszamy.

Płatki jaglane gotujemy na wrzątku przez 2-3 minuty. Jeśli konsystencja staje się zbyt zwarta, podlewamy dodatkową porcją wody. Gotowe płatki wykładamy na talerz. Dodajemy podgrzaną w rondelku bądź zimną konfiturę, preparowaną kaszę jaglaną i polewamy całość sosem orzechowym. Na koniec posypujemy jaglankę posiekaną gorzką czekoladą.

Proporcje podane w przepisie na sos orzechowy wystarczą do polania kilku takich jaglanek, innych owsianek czy pancakes. Balans pomiędzy słodkim syropem z agawy a słoną solą himalajską zapewnia niesamowite walory smakowe orzechom i prażonym migdałom. Koniecznie musicie spróbować.

 

 

Dzięki współpracy z firmą Primavika, mogłam wykorzystać do przygotowania dzisiejszego przepisu 100% masło orzechowe active. Fajny produkt, w którego składzie znajdują się tylko prażone orzeszki arachidowe. Próbowałam już wielu maseł orzechowych, w tym konkretnym podoba mi się dość rzadka konsystencja i krótki skład. Masła orzechowe dodają do posiłku dużo dobrej energii o wysokiej wartości odżywczej.

Masła orzechowe i inne produkty firmy Primavika oraz Primaeco, którymi zajmę się jeszcze w kolejnych wpisach możecie dostać w wielu supermarketach m.in. Carrefour, Piotr i Paweł, Stokrotka, InterMarche, Netto, Mila, Tesco, E.Leclerc Rossmann, sklepach ze zdrową żywnością, a także zakupić przez internet. Więcej informacji na ich stronie.