Krem jaglany kokosowo-bananowo-ryżowy

Szukacie czasem pomysłu na wartościowy deser? Dzisiaj mam dla Was właśnie taką propozycję.

Potrzebujemy:
– 200g kaszy jaglanej
– 2,5szkl. mleka ryżowego
– 1 dojrzały banan
– ok. 400g mleczka kokosowego
– 2 łyżki syropu z agawy
– szczypta soli

Kaszę przepłukujemy wrzątkiem, następnie zimną wodą i gotujemy na małym ogniu w osolonym szczyptą soli mleku ryżowym do miękkości przez ok. 15min od zagotowania, albo aż wchłonie większość płynu. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie dodajemy pokrojonego dojrzałego banana i syrop z agawy i blendujemy razem na gładką masę. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem stałą część mleczka kokosowego. Łączymy dokładnie mikserem mleczko z jaglaną masą i otrzymujemy gotowy krem.

Preferowana porcja ma ok. 300kcal (186kcal w 100g)

W obliczeniach użyłam mleka sojowego zamiast ryżowego, gdyż nie było go na stronie.

Tabela opracowana przy pomocy ilewazy.pl

 

  • zlapinska

    smaczny i zdrowy 🙂

    • kaplon93

      🙂