Orkiszowo- bananowe placki z malinami

Jako placuszkowy fanatyk, ciągle szukam placków idealnych, a nawet jeśli znajdę takie, które mi posmakują, próbuję dalej z innymi składnikami, żeby wyszły jeszcze lepsze. Moim odkryciem ostatnich czasów jest dodanie soli do ciasta. Sól podkręca słodkie akcenty i efekt jest zaskakująco dobry. Dodatkowo dodanie odrobiny rozpuszczonego masła powoduje, że placki przechodzą jego aromatem i są mniej suche.

W dzisiejszym przepisie posłużę się miarą łyżki. Wiem, że nie każdy z Was ma w domu wagę kuchenną, więc taki sposób odmierzania składników z pewnością jest dobrym pomysłem.

Do przygotowania placków (6 sztuk) potrzebujemy:
– 1 jajo
– 7 łyżek mąki orkiszowej
– 1/3 łyżeczki soli
– 10 łyżek mleka
– 1 łyżeczka rozpuszczonego masła
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1/2 dojrzałego banana
– 1 garść malin

Wszystkie składniki poza malinami blendujemy i odstawiamy ciasto na 15 minut do lodówki. Po tym czasie dodajemy maliny, mieszamy łyżką i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni placuszki z dwu stron na rumiano. Dobrze rozgrzana patelnia gwarantuje, że ciasto zetnie się szybko i placki nie rozleją się na boki. Jeśli nie macie dobrej teflonowej patelni do smażenia użyjcie odrobiny tłuszczu.

 

Z przepisu wychodzą 2 większe, bądź 3 mniejsze porcje. Każdy placuszek ma ok. 100kcal bez dodatków.

Jako dodatki możemy użyć owoce, orzechy, jogurt i wszystko, na co mamy ochotę.

  • Nela Łukasik

    Można zrobić ciasto wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc?

    • kaplon93

      Tak, ewentualnie, jeśli ciasto będzie bardzo gęste, dodaj dwie łyżki mleka rano, mąka stopniowo chłonie płyny, możliwe, że po kilku godzinach konsystencja będzie inna niż po 15min, rozumiesz 🙂