Penne z pieczonymi warzywami i halloumi

Penne w kremowym szpinakowym sosie, w akompaniamencie pieczonych warzyw i cypryjskiego sera.
Wegetariańska kuchnia też może być smaczna. Jest tyle możliwości, tyle produktów, z których można korzystać, że mięso wydaje się być zbędne.Obróbka termiczna zmienia smak wielu warzyw tak, że danie przygotowane z tych samych składników w różny sposób, będzie czymś zupełnie nowym dla kubków smakowych, dodatkowo korzystanie z przypraw uszlachetni nasz posiłek i podniesie do rangi najlepszego specjału. Dzisiejsza propozycja jest banalnie prosta w przygotowaniu, a efektownie prezentuje się zarówno jej wygląd jak i smak.

Potrzebujemy (3-4porcje):
– 250g sera halloumi
– 1 łyżkę oleju rzepakowego
– 2 łyżki mascarpone
– 150g dyni
– 150g cukinii
– 10 pomidorków koktajlowych
– 1 ząbek czosnku
– 100g świeżego szpinaku
– 1 cebulę dymkę
– 210g makaronu penne
– sól
– pieprz ziołowy
– sczypta kuminu
– zioła prowansalskie
– pomidor suszony w proszku

 

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni (w czasie przygotowywania pieczonych warzyw polecam upiec w tym samym czasie dynię, ziemniaki, jabłka, lub cokolwiek przyjdzie Wam do głowy, bo to duża oszczędność, skoro piekarnik już jest nagrzany- ja piekłam dynię na pure dyniowe)

Warzywa myjemy i kroimy: dynia w kostkę, cukinia w paseczki, pomidorki na połówki, dymka i czosnek drobno.

Dynię, cukinię i pomidorki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy lekko olejem, solimy; dynię i cukinię przyprawiamy szczyptą kuminu. Pieczemy przez 15min

Penne gotujemy w osolonym wrzątku przez czas określony na opakowaniu (ok.10min). W tym czasie na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy lekko pokrojone dymkę i ząbek czosnku. Dodajemy umyty szpinak. Dolewamy odrobinę wrzątku i dusimy przez chwilę mieszając. Solimy (ja dałam 1/2 łyżeczki soli, ale pozostawiam ten punkt do samodzielnej oceny), pieprzymy (1/2 łyżeczki), przyprawiamy bazylią, oregano (po 1 łyżeczce), pomidorem suszonym w proszku (1 łyżeczka) lub ziołami prowansalskimi (2 łyżeczki). Dodajemy mascarpone i dokładnie mieszamy. Polecam ocenić smak sosu, sprawdzić czy dodaliście odpowiednią ilość przypraw. Na koniec wrzucamy na patelnię odcedzone penne i dokładnie mieszamy wszystko.

Halloumi kroimy w plastry i podsmażamy chwilę na patelni.

Pozostało nam wyłożyć penne na talerz i udekorować warzywami i halloumi. Smacznego!

 

Tabele kaloryczności opracowane przy pomocy ilewazy.pl