Placuszki marchewkowe z pomarańczą i migdałami

Nowy tydzień i nowe pomysły. Dzisiaj placuszki, które smakują jak pomarańczowe delicje. Proste, słodkie, aromatyczne i zdrowe. 🙂

Potrzebujemy (8 placków):
– 1 duża marchew
– 1 jajo
– sok z połowy pomarańczy
– 3 daktyle
– otarta skórka z pomarańczy
– otarta skórka z cytryny
-10 migdałów
– 2 łyżki płatków owsianych górskich
– 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub innej

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem i dokładnie czyścimy gąbką, osuszamy. Skórkę z 1/3 pomarańczy i cytryny ścieramy na drobnych oczkach. Wyciskamy sok z połowy pomarańczy i dodajemy posiekane drobno daktyle. Migdały siekamy i podprażamy na suchej patelni z odrobiną soli. Dodajemy do reszty składników. Wbijamy jajo, na koniec dosypujemy suche płatki owsiane i mąkę i mieszamy dokładnie całość.

Formujemy placuszki i smażymy na rozgrzanym teflonie z odrobiną tłuszczu ( na małym ogniu pod przykryciem z obu stron).