Ratatouille

Przełom sierpnia i września to doskonały czas na korzystanie ze świeżych, pełnych smaku warzyw. Tak więc dzisiaj będzie mocno warzywne, pożywne danie, które dodatkowo rozgrzeje Was w tą pochmurną pogodę. Dodatkowym atutem potrawy jest jego niska cena, bo warzywa są w sezonie bardzo tanie.

Potrzebujemy:
– 2 średniej wielkości cukinie
– 1 bakłażana
– 2 czerwone papryki
– 2 cebule
– 1 ząbek czosnku
– 3 pomidory malinowe
– 1 szklanka przecieru pomidorowego (u mnie z pomidorków koktajlowych homemade)
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
– 2 łyżeczki ziół prowansalskich
– świeża natka pietruszki

Bakłażana myjemy, kroimy w grubą kostkę, przekładamy na sitko i solimy łyżeczką soli. Mieszamy dokładnie, żeby sól pokryła wszystkie cząstki i odstawiamy na 20min. (bardzo ważny krok! nieposolone wcześniej bakłażany będą gorzkie!) Po tym czasie wycieramy kostki bakłażana ręcznikiem papierowym by pozbyć się wydzielonego soku i nadmiaru soli. Skórkę pomidorów nacinamy nożem na szczycie i zalewamy je wrzątkiem, po czym również odstawiamy na 15min. W tym czasie kroimy resztę warzyw: cukinię w półplasterki, paprykę w paski, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Pomidory obieramy ze skóry, oddzielamy większe cząski, gniazda nasienne przeciskamy przez sitko, by wydobyć resztę miąższu i pozbyć się nasion.

Na rozgrzanej patelni rozprowadzamy łyżkę oleju i przesmażamy bakłażana przez ok. 5min. Następnie przekładamy go do większego garnka. Na patelnię dajemy kolejną łyżkę oleju i przesmażamy paprykę również przez 5min. Przekładamy do garnka z bakłażanem. Przyszła kolej na cukinię. Na kolejnej łyżce oleju przesmażamy ją chwilę krócej, przez 2-3min, następnie przekładamy do reszty warzyw. Na ostatniej łyżce oleju smażymy cebulę z czosnkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojone pomidory malinowe i przecier pomidorowy. Dusimy przez chwilę po czym przekładamy pomidory z cebulą do garnka, gdzie znajduje się reszta warzyw. Pozostało nam przyprawić potrawkę solą, pieprzem ziołowym i ziołami i dusić przez ok. 10min pod przykryciem.

Po przełożeniu do miseczek całość posypujemy świeżą natką.

Tabele kaloryczności opracowane przy pomocy ilewazy.pl